Bude cukr ještě dražší?

Koncem roku 2009 známý investor Jim Rogers uvedl v rozhovoru pro server Index Universe, že je zainvestován v cukru a veří v jeho potenciál se dostat k úrovním z poloviny 70. a začátku 80. let. Ikdyž od té doby tato komodita prošla značně volatilní periodou, pohled na současnou cenu ukazuje, že nemusí být vůbec daleko od pravdy.

Kontinuální kontrakt NYBOT cukru měsíčně

Není to však ani tak potávka, jež táhne cenu nahoru, o které se ví, z důvodu značného růstu tzv. „emerging“ ekonomik,  které potávají za poslední léta více komodit obecně. Ani tak z důvodu rozšíření používaní biopaliva ethanolu, jako spíše během posledních pár týdnů kvůli problémům v nabídce. Největší světový producent Brazílie totiž očekává pokles současné produkce třtiny poprvé za 10 let a místní průmylová asociace pro cukrovou třtinu UNICA s největší pravděpodobností tento měsíc sníží svůj odhad z původních 568,5 metrických tun. Důvodem jsou sucha za minulý rok a stárnoucí třtina.

Cena cukru  v New Yorku včera zakončila obchodování na 28,92 centů za libru, tj. nárůst 10,17% doposud tento měsíc.

Komentáře

Přidat komentář