Co ovlivňuje (nejen) akciové trhy

stock_analysis

Když se významným způsobem změní cena jedno konkrétní akcie, je to z velké míry dáno vývojem samotné společnosti. Pokud se však významným způsobem mění cena všech akcií stejným směrem, musí za tím být ještě další faktor. Dočteme se o Číně, pohybu dolaru, zvyšování sazeb, případně faktoru takovém či faktoru makovém.

Přitom je zde ještě jeden faktor, o kterém se moc nemluví, ale který ve své podstatě stojí v pozadí. Co je tím faktorem? Je jím POHYB KAPITÁLU po světě. Ten je nyní velmi volný a může ovlivnit řadu věcí.

Znehodnocení měny?

Není problém, stačí, když je kapitál stažen z dané země. U země s plovoucím kurzem dojde k oslabení měny, země s fixním kurzem jsou tlačeny k devalvaci.  Zároveň klesá zájem o obligace dané země, úrokové sazby jsou tlačeny vzhůru. Pokud má země vydané obligace denominované v dolarech, v domácí měně najednou dluží více…

I naopak. Pokud investor drží dluhopisy v posilující měně, vydělává, i kdyby nominálně dluhopisy nesly třeba i záporný úrok. Stačí, aby posílení měny bylo větší, než je hodnota záporného výnosu.

Sledujte pohyb kapitálu, může vám mnohé napovědět.

Komentáře

Přidat komentář