Články týdne – 3. května

clanky_tydne

Držíte akcie? Pokud ano, zvažte tento asijský trh. je to vyspělý trh, dere se do popředí. A v případě, že by vás zajímala výkonnost sektorů ode dna v březnu před 3 lety, tento graf vám dá odpověď. Mimochodem, nejsou to ani drahé kovy, ani finanční sektor nebo energie… Insiders naopak věří malým těžařským akciím.

Pokud držíte akcie, nedávno se k vám připojil nevídaný investor. Akcie začala nakupovat řada centrálních bank.

Nedávné volby na Islandu vynesly do parlamentu strany, které byly u moci těsně před krizí. Pohled z Ruska stojí za pozornost.

Poslední článek se věnuje tomu, zda je či není na zlatě (praskající) bublina.

 

 

Archiv – Předchozí články týdne

Výroční analýza 2013

Pohled na penzijní reformu

Tagy:
Komentáře
  1. VoDo napsal:

    Zlato:
    Zlato má problém dostat se přes 1470, bylo to 1870, poté 1800, už druhým rokem se TO pořád snižuje, naposledy se to plácalo kolem 1600 kdy to nemohlo přejít přes 1615, jsme pod 1500. Až začne korekce na akciích sletí i zlato, žuchne pod 1300 pak se vrátí na 1360, zatímco akcie budou na maximech, za pár let se cena ustálí někde kolem 1000, ale to nevadí, dolar bude za 30korun, takže unce pořád za 30K

  2. Oracle napsal:

    VoDo nie zlato nemá problémy, tí ktorí manipulujú s cenami zlata (a striebra) majú problémy a samozrejme aj dodávatelia mincových kovov majú problémy, lebo ABN-amro zatrhol zamenenie certifikátov za zlato (zaobstarávacia cena je určite vyššia ako na certifikátoch je uvedené), US Mint má problémy dodať mincové zlato (a pomaličky aj striebro), Ruské, Indické a Čínske vlády skupujú fyzické zlato vo veľkom všade kde sa dá a už aj v Hongkong-u majú problémy dodať mincové zlato: https://12160.info/page/chinese-housewives-buy-300-tons-of-gold

    Takže to žuchnutie zlata na 1000 USD sa udeje len na Forexe, lebo fyzické zlato má vyššiu cenu ako certifikáty, ktoré sú naňho vydané. USD za 30 CZK, tak len vtedy keď v USA dokážu tie revolučné nálady na uzde a zatiaľ čo v Česku to rachne, a berte na to jed že to rachne, lebo vnútorná spotreba v Česku klesá a export kvôli ekonomickým problémom EU klesá tiež, je len otázkou času kedy sa začnú masové prepúšťania a exekútorské nájazdy čo samozrejme pri cca 90% nedôvere vo vláde vyústi do dosť krvavých nepokojov.

  3. VoDo napsal:

    To je mi fuk, já otvírám v pondělí short pozice na zlato, má problém udržet se nad 1470, cena papíru je stejná jako kovu, pokud myslíš že je to jinak já ti můžu prodat deset uncí zlata za $3500/kus plus poštovné.

  4. Oracle napsal:

    VoDo potom ale nečudujte, že ste prehrali tú čiastku ako tí ktorí ignorujú realitu.

    Čo sa týka Vašej ponuky, ďakujem nie, zlato si kúpim teraz lacnejšie pokým fyzické a papierové zlato je ešte previazané a relatívne lacné, než dôjde k lámaniu chleba a rozdeleniu trhov.

  5. VoDo napsal:

    Vycházím z toho že pokud je velká poptávka tak to roste, pokud je poptávka malá tak to padá, na zlatě to vypadá že je víc těch co ho nechtějí než naopak, pokud by tomu tak nebylo zlato by zdražovalo, na manipulaci ceny zlata stačí doopravdy málo, proto se táži, proč ti miliardáři jako Sprott a jeho firma, Casey, Maloney, Shift, Sinclair, Hathaway, a další co prý spravují miliardy, proč teda nenakupují za tyto ceny? Proč o tom jen mluví? Oni totiž dost možná prodávají to co nakoupili hluboko pod tisíc a teď se smějí. Úplně stejný je to s akciema těžařů, říkají kupovat přitom objem je na straně prodejců. Komu zbyde Černý Petr? Miliardářům? To by nebyli miliardáři, že.

  6. Kolda napsal:

    Pro zajímavost VoDo, jak přesně hodláš shortovat? Přímý short etfek, option plays, futures …?

  7. VoDo napsal:

    Letní put gld options, futures nerozumím, teda ne že bych nějak zvlášť rozumněl opcím, ale aspoň vím jak a kdy je koupit 🙂 hraju na větší pohyb ne na plácání se kolem 1450, asi koupím něco na retest minim z dubna, to je plán dneška v pondělí to může být jinak. Fibonacci je na krásný půlce, pro mě znamení short.

  8. Kolda napsal:

    To zní rozumně, také nějaký short dám. Vidím tři argumenty
    – technicals za poslední dva roky jsi tady sám několikrát rozvedl
    – sesonality – v červnu bývá zlato slabé
    – GLD je defacto papírové zlato. Pokud mají goldbugs pravdu s decouplingem futures a fyzického kovu, pak bude GLD short dobrý obchod, i kdyby GLD měl 100% krytí fyzickým kovem – nikdo tomu totiž nebude věřit.

  9. VoDo napsal:

    Já už moc nevěřím na návrat zlata do bull trhu ani po stránce fundamentu. Aby šlo zpět musela by se zpravit ta dubnová devastace na grafu. Ať chceme nebo ne je tu spousta lidí a institucí co koukají převǎžně na grafy a trendy, když uvážíme že komoditní bull trh trval v historii kolem 13 let tak nám i vrchol 2011 vychází. Naleziště ropy a plynu v USA jen dokredluje to že energie bude ještě dostatek, zásoby ropy na maximech, divím se že není za $50, měď přebytek atd. Zlato je i komodita ne jen peníze. Nemovitosti v USA se zotavují. V dnešních dnech vidím zlato v bear marketu, budu o tom pochybovat když půjde nad 1615, ale opět proč by mělo? Uvidíme.

  10. VoDo napsal:

    Kolda: můj plán je tento, v pondělí nakoupím půlku zamýšlených put opcí, dále počkám na cenu kolem 1540 nebo aspoň na dotek 50EMA, to ještě uvidím.

  11. VoDo napsal:

    Stejně se tak děje s čímkoliv. Banka řekne že akcie xy je nadhodnocená protože její tržby asi nebudou tak silný jak se předpokládalo a bum akcie ztrácí. Tudíž nic nenormálního, zlato nemá status nedotknutelnosti, zlato je komodita.

  12. physical napsal:

    chcel by som vidiet v praxi, keby neexistoval internet a futures, ako by sa chlapcom s GS manipulovalo s papierovym kovom, …inymi slovami cena je dnes vlastne urcovana ako dosledok isteho stupna technologickeho pokroku….a nie mnozstva fyzickej komodity… btw, keby chalani na Wall street nemali prenajate „garzonky“ 100m od burzy, kde maju nulove pingy, aky by asi bol ich majetok…

  13. VoDo napsal:

    A proč by měli mít těžaři desítky procent margin?

  14. Jan Dvořák napsal:

    Zlato střáslo slabé ruce.

  15. VoDo napsal:

    I to je možné.

  16. physical napsal:

    pokial clovek neberie kov iba ako spekulaciu ale fyzicky si ho prikupuje a nesleduje nervozne denne, alebo rocne mensie ci vacsie korekcie, za 10 rokov sa bude urcite smiat viac, ako ten, co bude drzat v rukach najnovsi papierik podpisany Mariom Draghim…mimochodom mal som novu 5 eurovku a skoro sa mi pomiesala s ostatnymi „bankovkami“ v hre „Sazky a Dostihy“ …system je o viere…vsetci verime, ze za ten papier podpisany SuperMariom si kupime 10 malych zmrzlin…stoji presne 0.5 Eura…nic netrva vecne a verim, ze cena zlata ci striebra sa raz bude urcovat podla jeho momentalnej dostupnosti, mnozstva a nakladov na jeho vytazenie

  17. Kolda napsal:

    JD: Zlato střáslo slabé ruce.

    Já bych použil přítomný čas – setřásá. Ten sešup nebyl poslední. Teď se ještě nahrnuli dip buyers, ale při dalším sešupu se rozprchrnou, jak když střelí do hejna vrabců.

  18. VoDo napsal:

    Mánie na zlatě nebude.
    1929-1949 deflationary
    1949-1966 growth
    1966-1982 inflationary
    1982-2000 growth
    2000-2016 deflationary

Přidat komentář