Jiří Holub: Cena těžby jedné unce stříbra

Další článek do prázdninového kola soutěže čtenářů v roce 2013.

 

Nedávno jsem četl článek Rastislava Trecáka – Potenciál stříbra je podceňován. Mimo jiné zde uvádí, že náklady na těžbu jedné unce stříbra u čtyř společností (Fresnillo, Hecla, Revett minerals a US Silver) byly v roce 2012, 28 USD/oz.
Vzbudilo to moji zvědavost a po následné komunikaci mi pan Trecák poslal graf, ze kterého čerpal.

 

Graf je to zajímavý nicméně takzvané „Complete Cost“ se těžko počítají, jelikož společnosti většinou těží i jiné prvky, provádí obchody na burze a dělají další věci které se promítají do jejich nákladů a zisku což se pak těžko rozpočítává na jednu unci stříbra.

Vzal jsem si tedy tabulku největších světových těžařů podle Silver institute a začal hledat alespoň přímé peněžní náklady na těžbu jedné unce stříbra (Cash cost per silver ounce) v jejich výročních zprávách.
https://www.silverinstitute.org/site/supply-demand/silver-production/

Některé společnosti mají výroční zprávy pouze ve španělštině, jiné náklady na těžbu jedné unce stříbra neuvádí, protože je pro ně stříbro vedlejší produkt atd. Po projití všech těchto společností jsem dokázal získat informace ze šesti společností a jejich jednotlivých dolů.

 

 

Pro lepší čitelnost na tabulky klikněte

Z celkových vysledovaných 96,4 Miliónů uncí (dále jen Moz) je těžba 40,9 Moz nákladnější nebo se těsně blíží současné ceně na burze ( k 8. červenci 18,99USD/oz). Většina těchto sledovaných dolů se nachází v Jižní Americe s celkovou těžbou 35,07 Moz.

Nechci obviňovat těžařské společnosti, ale nepředpokládám, že se v zemích jako Bolívie, Mexiko, Argentina a Peru příliš zatěžují ekologií, slušnou mzdou dělníků atd. takže je na zamyšlenou, jaké asi budou mít náklady společnosti které těží v Evropě a Severní Americe. Přibližně 250 Moz z celkových 750 Moz stříbra vytěžených v roce 2011 podle Silver institute pochází právě ze Severní Ameriky a Evropy.

Rád bych do tabulky viz níže doplnil data z těchto zemí, ale zatím předpokládám, že cena za unci stříbra musí být v těchto zemích vyšší. Při přičtení mých 35,03 Moz k 250 Moz se dostáváme na cca 285 Moz, které podle mě jsou ohroženy nízkou cenou na burze.

Je mi jasné, že je zde spousta dalších vlivů a otazníků. Ani moje analýza není dokonalá. Jednou z věcí je to, že pro
mnoho společností je stříbro vedlejší produkt a nepřestanou s jeho těžbou hned  při nižší ceně.

V čem mě ale moje zjištění a úvahy utvrdily je, že současná cena není nikterak přemrštěná a prostor pro případný pokles ceny je jen minimální a i ten by byl krátkodobý, protože ve většině dolů náklady rostou.

Nechci spekulovat kdy a o kolik cena poroste, závěry ať si každý vyvodí sám.

 

Jiří Holub

 

 

TOP 5 letošní vybrané články


10 dosud nejčtenějších článků na serveru:

 

 

Komentáře
  1. VoDo napsal:

    Analýza mezd a bonusů managementu by vnesla trochu světla do těch celkových nákladů. Nezřídka se vyplácí násobky toho co si vyplácí management firem obdobných velikostí ale z jiných oborů, mining je prostě sektor prodávající sny a podle toho to vypadá.

  2. Lime napsal:

    Na stránkách Silverbull jsem se dočetl, že V Singapuru se spustila první komoditní burza drahých kovů, založená pouze na fyzickém prodeji a nákupu. Ví o tom někdo něco?

    Myslím, že ceny by mohly objektivněji vypovídat o skutečných cenách drahých kovů.

    Ceny na COMEXU jsou manipulované a dle mého, neodrážejí skutečnou hodnotu kovů.

  3. Vilem Vrzala napsal:

    S ohledem na chování všech významných světových centrálních bank jsou ceny drahých kovů nyní velmi nízko.

  4. Jan Dvořák napsal:

    Faktoru ke cela rada, na jeden z nich jsem se zaměřil v komentáři, co vyjde tuto neděli…

  5. Sid napsal:

    Zajímavý článek, líbil se mi.
    To, že rostou náklady těžby je zřejmé. Další komplikující faktor je skutečnost, jak složité je otevřít nový těžební prostor. To předpokládá vyřešit majetkové vztahy na dotčených pozemcích, vybudovat infrastrukturu, zdlouhavý systém všech povolení atd. atd.
    Chtěl jsem tím říct, že otevřít nové ložisko čehokoli bude do budoucna čím dál obtížnější a prakticky nemožné bez účasti státu. Vlastně jakákoli surovina dobývaná u nás je podle zákona státu. Jak je to jinde nevím, ale předpokládám, že obdobně.

  6. VoDo napsal:

    Cena zlata je tam kde je protože ho nikdo nechce, nízká poptávka či velká nabídka.

  7. kubik napsal:

    https://www.colosseum.cz/vzdelavani-a-informace/zpravy/19385/vsechny-velke-tezebni-spolecnosti-jsou-ve-ztrate-pri-soucasnych-cenach

    Jednou jsem četl příběh nějakého člověka,v padesáti přišel o manželku a hned o syna,žil v horách a začal sázet stromky,zadarmo,do doby než umřel jich nasázel statisíce,nic za to nechtěl,možná i ty těžební společnosti se budou chovat stejně,jestli ano,také se o nějakou unci přihlásím.

  8. Jan Dvořák napsal:

    Tady nezapomínejme na jednu věc:
    Pokud cena zlata je větší než variabilní náklady na těžbu unce zlata, těžba se společnosti vyplácí i se ztrátou.

  9. VoDo napsal:

    Haha takže chudáci mají náklady $2000 na unci, ha ha. Tomu snad nevěří ani Mike.

  10. Oracle napsal:

    VoDo hovorte to Číňanom a Indom, a hlavne tím ktorí čakajú už x-tý týždeň na ten objednaný zliatok či mincu. Podľa tohoto grafu na Zero-Hedge jediná zlatá vec po ktorej nie je pohľadávka sú zlaté certifikáty: https://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2013/05/20130516_WGC.jpg

    čo samozrejme tlačí dole cenu na burzách. Celý článok: https://www.zerohedge.com/news/2013-05-16/gold-demand-one-chart-physical-vs-etf
    Ale mám ten pocit, že nielen ignorujete tieto fakty, ale ani nepozeráte na odkazy názorového oponenta, lebo by to mohol zbúrať ten Váš krásny jednoduchý svet, tvrdím to na základe toho, že mnou prezentovaný článok na tejto stránke už bol prezentovaný.

  11. VoDo napsal:

    Nojo to jsou ty internetový pravdy, v mincovně za rohem žádný fronty nejsou a zlata mají dost.

  12. VoDo napsal:

    Numbers from the US Mint for its American Eagle bullion, which saw a huge spike in demand in April to 209,500 ounces before it too slumped back to just 21,000 ounces in June.
    Demand for gold bars and coins from the Perth Mint plummeted 46% in June, dropping from 92,781 ounces in May, to 49,460. The Perth Mint saw a spike in demand in April as speculators piled in to take advantage of the early drop in price, resulting in sales of 116,755 ounces of gold. However the demand has since retreated again as the price continued to fall.

  13. Jan Altman napsal:

    Jak už jsem psal jinde:
    Au a Ag se v mnoha ohledech liší a proto je docela možné, že přestane platit, že se oba kovy pohybují synchronně.

    Všechno vytěžené Au stále někde leží, takže i kdyby produkční náklady byly $2000 na Oz, cena teoreticky může jít třeba na $100, protože stále zde bude někdo, kdo bude mít co prodávat. U Ag to tak není, „nasyslených“ zásob je řádově méně, Ag se spotřebovává a recyklace je nemožná resp. poměrně drahá (např. z použitých fuseklí, že…). Na druhou stranu Ag se (na rozdíl od Au) netěží samostatně, ale jako vedlejší produkt. Takže když např. klesne poptávka po Cu, klesne těžba Ag i kdyby po něm byla vysoká poptávka (a naopak). Na druhou stranu když už se to Cu těží a s ním ze země vydolují i nějaké Ag, budou se ho snažit prodat i když cena bude nízko.
    Otázka totiž je, jak jsou ty náklady na těžbu počítány. Pokud jde o nějakou poměrnou část nákladů celkové těžby, tak je to vlastně irelevantní číslo. Zde nás budou spíš zajímat jakési marginální, resp. dodatečné náklady. Náklad na to, že když už jsem to Ag stejně vytěžil (protože jsem těžil Cu), jak velký náklad dodatečný představuje z takto tak jako tak již vytěženého Ag udělat cihlu a tu odvézt někam, kde ji mohu prodat.

    Tzn. nezajímají nás v podstatě náklady na průzkum, na založení dolu, ani na samotnou těžbu (včetně mzdových nákladů na horníky!). Ale až náklady na separaci Ag z vytěžené horniny, náklady na rafinaci a přepravu výsledného produktu (1000Oz štangle, granulátu/perliček, atd…).

    Tímto nechci mluvit ani PRO, ani PROTI Ag.
    Naopak – chci říct, že fundament je u Au a Ag dost odlišný (i když pohled na 40ti leté grafy o tom moc nesvědčí) a že se mi do budoucna jeví, že se tyto kovy od sebe odpoutají. Jinými slovy: když už někdo cítí potřebu syslit fyzickou komoditu, i tehdy by měl zvážit diverzifikaci, nemyslet jen na Au, ale i na Ag, Pt, případně Pd (i když zde již likvidita trochu pokulhává).

  14. VoDo napsal:

    kilo stribra je hezky tacek, nekolik jich mam, prinejhorsim je roztavim a vytvorim pribory 🙂

  15. Oracle napsal:

    VoDo zatiaľ, lebo Česká a Slovenská verejnosť (nielen ona) je uspaná pivom, mizerným spravodajstvom a seriálmi typu Nemocnica na pokraji mesta či Búrlivé víno.
    Koľko ľudí asi vie toto:
    -finančný ministri EU schválili Cyperský scenár pre banky;
    -Španielske banky (a banky PIGS) sú podľa MMF insolventné a stratové;
    -európska nezamestnanosť je rekordne vysoká-12%;
    -Gréci musia platiť dane aj za nulové číslom 0 príjmi (aj keď nemajú čierny príjem): https://www.keeptalkinggreece.com/2013/04/06/greek-tax-trap-overtaxing-even-zero-euro-income-with-deemed-income-criteria/ ;
    -USA zažíva tichý kolaps: https://www.theorganicprepper.ca/the-stealth-collapse-of-the-american-economy-07072013 ;
    -vo svete bolo 41 bail-out-ov: https://www.silverdoctors.com/41-imf-bailouts-and-counting-how-long-before-the-entire-system-collapses/ ;
    -prikrašľujú sa štatistiky; A mohol by som pokračovať do úmoru s takými správami o ktorých priemerní Český/Slovenský/európsky občan ani nepočuje a ani nechce počuť, lebo by potom musel zdvihnúť zadok.

    Zadok ale zdvihne hneď potom, ako príde doslova o všetko prakticky cez noc, lebo nechcel pripustiť pravdu, tak ako Vy.

  16. VoDo napsal:

    To ale neznamena ze zlato je podhodnoceny, mozna naopak, lidi nemaji penize tak nac kupovat blbosti jako je zlato.
    Od zacatku roku SP500 plus 18%
    GLD minus 25%

  17. Lime napsal:

    Co pozoruji své okolí, tak lidé v ČR teprve nákupům Au, Ag ,začínají přicházet na chuť.
    Samozřejmě, nenakupuje občan, který nemá na jídlo či nájem, nebo splácí vysokou hypotéku.
    Ostatní o nákupu minimálně uvažují. Je pravda, že občan ČR na hlavu, vlastní podstatně meně Au, či Ag v porovnání např. s občanem Německa.
    Dosti je to dáno tradicí, ale osobně budu raději vkládat do komodit, nežli do druhého důchodového pilíře.

  18. sejzmolog napsal:

    VoDo Za tento komentar sa budes uz onedlho hambit. SP500 ale kazde akcie su prehriate a ocakava sa ich kolaps. Na akciach zarobi najviac ten co ich odpreda ako prvy lebo ostatni prerobia. Pad akcii za 10 rokov nastal 2x 2002 a 2008 a pred dalsim padom ich nic nezachrani. A zlato si ludia kupuju nie preto aby na nom zarobili ale aby mali dobry pocit ze ked nastane to co sa pise vysie ze budu mat lepsiu startovaciu poziciu pri nakupe pozemkov, zbrane ci jedla. Ak budes hladny a prides kumne ci pre teba nezarezem jedneho baranceka tak ti poviem bud mi dones nieco na jedenie ty alebo mi daj aspon zlato. Inak dostanes po chrbate zobrac jedna sprosta.

  19. Jan Dvořák napsal:

    Kubík,

    Colosseum má v tom článku chybu.
    Původní zdroj mluví o „free cash flow“, oni z toho udělali „zisk“. To je sakra rozdíl, navíc tam nechají stejný graf… Buď tam měli nechat free cash flow, nebo ho zmínit a napsat, že proto sotva mohou dosahovat zisku…

  20. VoDo napsal:

    To není chyba, goldbugs dělají vše pro to aby bear trh nebyl pravda.
    Sejzmolog: já akcie prodám a půjdu short, včas změnu ohlásím.

  21. Oracle napsal:

    VoDo, taký short nemôžete dať, pretože keď sa objavia známky vážnejšieho pádu, burzu zatvoria tak na týždeň a vyhlásia sa bankové prázdniny, a to preto, aby banky mohli ukradnúť všetko cez bail-in (v USA schválili podobný zákon ako má EU).

    Čo sa týka zlata, koľko krát sa mám opakovať, že vo svete/na trhoch nie je záujem len o certifikáty?

  22. Jan Dvořák napsal:

    Seizmolog,
    pokud jde o komentáře ke krátkodobému vývoji, má VoDo historicky velmi vysokou úspěšnost svých komentářů

  23. Jiri Holub napsal:

    Osobně jsem si říkal už před 2 roky že to musí prasknout a znovu mě překvapila ochota lidí přijmout veškeré manipulace. Takže už vím že jakákoliv horká informace není dost horká na to abych si nasadil helmu a šel do krytu:) Čekám na rok 2018. Tedy na to až začne generace babyboomu odcházet do důchodu, prodávat akcie ze svého „penzijního pojištění“ a přestane platit sociální pojištění. Do té doby mě nepřekvapí zlato za 800 USD/oz a DOW na 22000. Pokud to nepraskne do 2019 tak pak budu přemýšlet kde jsem udělal chybu.

  24. VoDo napsal:

    Jiri Holub: „problem“ dneska je ten ze informace jsou dostupny jako nikdy pred tim, plus je snadny je najit, to pred par lety nebylo mozny a cekalo se az to nekdo nekde najde. Tim myslim to ze kazdy den lze najit deset straslivych zprav o svete, pritom pred lety byly tez jen jsme se je dozvidali zpozdene, zkreslene ci ucelene s jinyma, proto i upadek TV jako media, tisteny noviny tez, blogy jsou to co drive nebylo, neoficialni pohled jednotlivcu ci skupin, ma to sve vyhody i nevyhody 🙂 Nesmime zapomenout ze to co prodava je senzace ci neco pohorsujiciho-lidska vlastnost a opet nic se neji tak horky jako se to uvari.
    Zdravej rozum je potreba stale.

  25. František Sousedík napsal:

    Jiri Holub: Robert psal o roce 2016. Proč by to nyní mělo být 2018? Něco se tam změnilo o čem nevím?

  26. Oracle napsal:

    No ja by som nebol taký istý, že v roku 2016/2018 dôjde, pretože je to príliš optimistický odhad, hovorím to preto, že:
    -Španielsko, Portugalsko a Grécko je na prahu občianskej vojny/revolúcie kvôli „múdrym“ nariadeniam vlád typu platenie dane z 0 príjmu či sociálnym škrtom;
    -banky inkriminovaných krajín sú insolventné a v červených číslach;
    -EU schválila bail-iny;
    -Maďari zažívajú existenčnú krízu, doslova, lebo denne im zdraží niečo o 40-100 Ft.

    Inými slovami katastrofa na spadnutie.

  27. Jiri Holub napsal:

    František Sousedík: Vždy mám raději mírnější odhady. Jsem pak aspoň mile překvapen když to přijde dřív. Robert sice psal o 2016(nebo myslím 2017). Já jsem ale o něco střízlivější. Právě kvůli ochotě lidí přijmout manipulaci.
    Sám mám jen střední školu. Většina mých známých jsou vysokoškoláci a když jsem jim vyprávěl co může nastat a jak se na to trochu připravit s možností jen poměrně malé ztráty tak pokývaly hlavou, řekly že je to zajímavé a šly si koupit na splátky dovolenou.
    Když bych ale měl trochu popustit uzdu „fantazii“ tak spíš souhlasím s Oracle. Přes letošní zimu to bude ještě trochu kvasit a koncem příštího léta to vybuchne. Na 100% ale počítám s 2018/2019

  28. Kolda napsal:

    Kdo je „Robert“?

  29. František Sousedík napsal:

    Robert Kiyosaki

  30. František Sousedík napsal:

    Jiri Holub: Nebylo by v tom případě přesnější napsat, že začnou odcházet v roce 2016, ale očekáváte cca dvouleté zpoždění reakce?
    Proč dáváte takový důraz na to, jaké máte Vy či jiní vzdělání?
    Zejména slovu „jen“ nerozumím.

  31. Jiri Holub napsal:

    Ano to máte pravdu. Není až tak důležité jaké má kdo vzdělání. Nicméně u vysokoškolsky vzdělaných lidí bych předpokládal větší rozhled a i dostatek volných financí na nějakou tu netradiční investici. Nemám žádný jasný argument pro dvouleté zpoždění. Mám jen rád rezervu.
    Mimo jiné Michael Maloney v Investujte do zlata a stříbra psal že si nedokáže představit žádný scénář ve kterém by zlato a stříbro nestoupalo. No a v posledních dvou letech šlo zlato a stříbro do strany a teď už i nějakou dobu padá. Takže proto si tam dávám to dvouleté zpoždění. Kvůli těm všem nepředstavitelným scénářům.

Přidat komentář